De Taipan

De taipan is een slang uit de familie koraalslangachtigen 

Het voedsel bestaat voornamelijk uit zoogdieren maar af en toe wordt een hagedis of een vogel gegrepen. De slang sluipt weleens hun holen

binnen.

De taipan is eierleggend en de vrouwtjes zetten per legsel ongeveer drie tot vijfentwintig eieren af.Het is een bodembewoner die leeft in graslanden en gematigde bossen. De taipan leeft in het noorden van Australië en in Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië, en komt niet meer algemeen voor.

De Koningscobra

De koningscobra(Ophiophagus hannah) is een slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).

De koningscobra komt voor in delen van Zuidoost-Azië en heeft een groot verspreidingsgebied. Het is een bodembewoner die weinig klimt. De cobra heeft voornamelijk andere slangen op het menu staan, waaronder giftige slangen. De koningscobra behoort niet tot de echte cobra's(geslacht Naja) maar wordt in een eigen geslacht geplaatst vanwege enkele afwijkende kenmerken.

De koningscobra is de langste giftige slang ter wereld, het is tevens de enige slang die een nest maakt om de eieren in af te zetten. Het vrouwtje bewaakt haar eieren en zit op het nest tot de eieren bijna uitkomen. De cobra is giftig en bij een beet wordt relatief veel gif afgegeven.

De koningscobra leeft in bossen, de slang gaat in verspreiding en aantal achteruit door verlies van de natuurlijke habitat. In sommige delen van het verspreidingsgebied is de slang zeldzaam.

Ratel slangDe gewone ratelslang heeft een bruine tot lichtgrijze basiskleur met donkere V-vormige vlekken op de rug die na de cloaca overgaan in een bandering en dezelfde kleur op de zijkanten van de kop en op het midden van de rug loopt een lichtbruine tot rode streep. Er zijn ondersoorten en kleurvariaties, waardoor ook net-achtige tekeningen kunnen worden aangetroffen. De kop is zeer breed en driehoekig. Alle ratelslangen kenmerken zich door de ratel aan de staart die bij volwassen exemplaren een belangrijke determinatiesleutel is. Deze soort heeft 8 schubben op het eind die zijn vergroeid tot een soort schijfjes die ratelen als ze worden geschud. Hierdoor worden ze bij iedere vervelling groter; bij jonge dieren is de ratel veel korter en telt maar enkele ratelschijfjes.

De ratelslang is zeer giftig en de kans dat een mens een onbehandelde beet overleeft is klein. Zeker in de streken waar ze voorkomen zorgen ze voor vele beten per jaar, ook omdat deze soort vrij algemeen voorkomt en daarnaast erg snel en relatief agressief is; de ratelslang valt liever aan dan dat hij vlucht. De gewone ratelslang komt voor in het oosten van de Verenigde Staten en oorspronkelijk ook in het zuiden van Ontario in Canada, waar hij echter is uitgestorven. In British Colombia in Canada worden in het Kalamalka Lake Provincial Park gelegen aan het Kalamalka Lake geregeld ratelslangen gespot tot 1 oktober (slang gespot op 22 september 2016). Hij eet kleine zoogdieren, vogels en amfibieën. Het is een goede zwemmer en leeft bij voorkeur bij rotspartijen met struiken in de buurt van beekjes.